A Tudatos Vásárlók blogja

Smartkosár

Smartkosár

5 tipp a biztonságos internetes bevásárlásért

2018. október 12. - Smartkosár

biztonsa_g_1.jpg

Egyre gyorsabban terjed az online bevásárlás, már havonta több mint 1 millió látogatója van a 4 legnagyobb online áruházláncnak (Tesco, Auchan, Príma, Groby). Ha te is tervezel online vásárolni, ahogyan a hagyományos bevásárlások során, úgy az online vásárlások alkalmával is elengedhetetlen, hogy felkészülj az esetleges kockázatokra.

1. Keresd a lakatot!

A böngésző címsorában lévő szürke lakat jelzi, hogy az oldal, amit használsz, titkosított, azaz megbízható. Továbbá, érdemes megnézni a teljes URL címet: ha HTTPS:// található a címben HTTP:// helyett, akkor tuti biztonságos helyen jársz, felesleges aggódnod!

2. Inkább otthonról rendelj!

Az ingyenes wifi a sarki kávézóban jó dolog, azonban nem a legbiztonságosabb módja a bankkártya adataid kiadására. A hálózaton futó információkat kisebb hozzáértéssel sajnos más is lekövetheti. Ezért azt javasoljuk, menj biztosra és a tranzakciót csak otthoni (vagy legalábbis megbízható) hálózatról indítsd!

3. Sose add meg a PIN kódodat!

Mindössze 4 dologra van szükség internetes vásárláskor: a nevedre, a bankkártyaszámodra, a kártya lejárati dátumára és a CVC-re (a kártya hátoldalán lévő 3 számjegyű kódra). Ha ezen felül más adatot is kérnek tőled, például PIN kódot, akkor jogosan gyanakszol, ilyenkor a lehető leghamarabb szakítsd meg a tranzakciót, mert valószínűleg csalóval van dolgod.

4. Mindig erős jelszavat válassz a fiókjaidhoz!

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a jelszó erősségének jelentőségét. Ez a pont magáért beszél, de nagyon fontos betartani! Számok, kisbetű-nagybetű, majdnem minden szóba jöhet - csak ne felejtsd el!

5. Nem mindig a kényelmes a nyerő!

Ebben a felgyorsult világban ki ne örülne annak, ha a böngészője megjegyezné a lehető összes adatát, ezzel hosszú(nak tűnő) perceket spórolva? Azonban, gondolj bele abba, hogy bárki, aki hozzáfér a böngésződhöz, hozzáfér a “pénztárcádhoz” is. Mi azt ajánljuk, vedd a fáradtságot arra, hogy bepötyögöd Te magad azt a pár karaktert! Esetleg használj olyan applikációt, ami kifejezetten a jelszavaid tárolására jött létre. Ilyen ingyenesen letölthető alkalmazás például a LastPass vagy a LogMeOnce.

Szerencsére, mára a legtöbb webáruház ügyel arra, hogy biztonságos felületet biztosítson a felhasználói számára.  Ha észben tartod ezt az 5 tippet, Téged biztosan nem érhet meglepetés.





A bejegyzés trackback címe:

https://smartkosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7814290831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása