A Tudatos Vásárlók blogja

Smartkosár

Smartkosár

Vegyünk gyermekünknek okostelefont karácsonyra?

2018. december 12. - Smartkosár

mobil_foto.jpgSaját elmondásuk alapján a kamaszok 50%-a úgy érzi, mobiltelefon függő, és 75%-a érzi úgy, hogy azonnal válaszolnia kell az érkezett üzenetekre. A szülők 66%-a szerint gyermeke túl sok időt tölt telefonjával. 
Bill Gates és Steve Jobs gyermekei 14 éves korukig nem kaptak okostelefont, és azután is csak szigorú korlátozás mellett használhatták azt. Te hogy vagy ezzel a kérdéssel? 

Képzeljük csak el, ülünk a karácsonyfa alatt, csillognak a fények a fejünk fölött, és gyermekünknek átnyújtjuk azt az ajándékot, amelyre oly rég óta vágyik, és amiről már milliószor elmondtuk, hogy nem vesszük meg neki. A karácsony közeledtével sok szülő fejében megfordul, hogy talán most lenne a megfelelő alkalom megvenni gyermekének a hőn áhított okostelefont.

christmas-family-presents-4.jpg

Szülőként nem mindig könnyű gyermekeink igényeit kielégíteni, ma pedig különösen komoly kérdést jelent az is, hogy mikor vegyük meg gyermekünk első telefonját. Van ajánlott kor? Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünk készen áll rá? Milyen veszélyekkel járhat a telefonhasználat, és szülőként hogyan kezelhetjük ezeket?

 

Mi a legideálisabb kor, hogy gyermekünknek saját telefont vegyünk? 

Ha csak azért vennénk a gyermekünknek telefont, mert régóta kéri, akkor még nincs itt az ideje, hogy megkapja azt. Te sem tudod eldönteni, mikor vegyél neki először? Ne aggódj, telefonvásárlás előtt minden szülő meginog egy kicsit, hogy tényleg jó döntést hoz-e azzal, hogy saját mobilt ad gyermeke kezébe. Egy felmérés szerint, a szülők 68%-a aggódik amiatt, hogy gyermeke nem tudja felelősségteljesen használni azt.

Csak azért, mert gyermekünk intelligens vagy elég okos ahhoz, hogy okostelefont használjon, nem jelenti azt, hogy elég érett is, hogy tudja, hogyan kell felelősségteljesen használni azt. Tehát arra a kérdésre, hogy mikor vegyünk neki telefont, semmiképp se az életkorát, hanem a gyermek érettségi szintjét vegyük figyelembe.

Egy a New Media & Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint Európában a 9-16 éves gyermekek mintegy 46%-a már rendelkezik okostelefonnal, és ez a szám évről évre növekszik. Napjainkban az első mobiltelefon birtoklására vonatkozóan az átlagos életkor 10,3 év. Ez sokkolónak tűnhet, de a jövő technológiájával a mobiltelefonok a mindennapi élet részévé váltak. De mielőtt megvennénk gyermekünknek a vadonatúj iPhone X-et, jó tudni, milyen előnyöket és kockázatokat vonhat maga után, ha gyermekünk kezébe saját telefont adunk. Miért is vennénk neki saját telefont? Egy felmérés szerint a szülők indokai között főként a következők szerepelnek:

mobil_chart_1.jpg

Az előnyök egyértelműek: segítségével tartani tudjuk a lépést a felgyorsult világgal, a nap 24 órájában elérhetjük gyermekünket és ő is minket. Ellenőrizni tudjuk merre jár, és nem mellesleg a mobilt akár tanulásra is tudja használni. 

Az előnyök mellett vegyük figyelembe a következő kockázatokat is:

  • Internetes zaklatás
    Egy 2017-es tanulmány szerint 4 gyermekből 1 már tapasztalt internetes zaklatást. Ne feledjük, ide tartozik az úgynevezett cyberbullying, a gyűlölködő üzenetek is, melyek kamaszoknál gyakran vezethetnek önértékelési problémához, akár depresszióhoz is!

  • Szexuális, erőszakos vagy rossz tartalom
    A mobiltelefon kétségtelenül megadja gyermekünk függetlenségét és az internethez való hozzáférést. Az otthoni Wifin kívüli mobileszközön megtekintett tartalmakat sajnos nem tudjuk ellenőrizni, ezért a gyermek nagyobb valószínűséggel lesz kitéve szexuális, erőszakos vagy más tartalomnak.

  • Személyes adatok kezelése
    Hogyan tudhatjuk, hogy gyermekünk személyes adatai biztonságban lesznek? Fontos elmondani nekik, hogy milyen személyes adatokat adhat meg.

  • Egészségügyi problémák
    A mobiltelefonok fokozott használatával kapcsolatban aggodalom merül fel az úgynevezett "kék fény" miatt. Különösen fontos, hogy gyermekünk éjszaka ne használja a telefonját, semmiképp ne fusson folyamatosan egy videó reggelig, miközben gyermekünk alszik. A gyermekek számára a REM alvás létfontosságú a mentális és fizikai fejlődés szempontjából. Nem szabad hagyni, hogy a telefon működése zavart keltsen az alvásban.

  • Baráti, családi kapcsolatok romlása
    Brit Statisztikai Hivatal adatai szerint ugrásszerűen nőtt az érdeklődés az elektromos kütyük iránt az elmúlt 15 évben, egy mai fiatalnak ugyanis az ideje csaknem felét a telefon nyomkodása teszi ki. Ezzel szemben a barátokra fordított értékes idő 13%-kal - heti hat óra alá - csökkent a 2015-ös adatokhoz képest.

onlineabuse.jpg

 

Ha minden lehetséges kockázaton átrágtuk magunkat, és ezzel együtt telefonvásárlásra adjuk fejünket, szülőként meg kell bizonyosodnunk arról, hogy gyermekünk felelősségteljesen fogja használni azt. Ennek érdekében a következőket tehetjük:

Meg kell alapozni a szabályokat. Beszéljük meg, hogy eleinte nekünk, mint szülőnek is teljes hozzáférése lesz telefonjához, és minden jelszavához. Szigorú ellenőrzéseket és szigorú felügyeletet tartsunk fenn. Gyermekünk minél inkább bizonyítani tudja, hogy képes felelősségteljesen kezelni a telefont, annál több bizalmat kínálunk cserébe.

Korlátozzuk a hozzáférést! Le kell szögeznünk a gyermek hol, mikor és mennyi ideig használhatja telefonját.

Blokkoljuk a  nem megfelelő tartalmat! Érdemes szülői felügyelet szoftvert telepíteni a gyermek telefonjára, így figyelemmel kísérhetjük merre jár az internet világában, és korlátozhatjuk a nekünk nem tetsző tartalmakat.

De mindenekelőtt vizsgáljuk meg saját értékrendünket! Milyen digitális szokásainkkal rendelkezünk? Ha az egész család 0-24-ben a telefonját nyomkodja, nem várhatjuk el a gyermektől, hogy ő ezt ne tegye. Értékeljük az együtt töltött időt, és hozzunk létre otthon egy „tech-mentes” zónát és időt a házban!

Miután cselekvéseink már szokássá válnak, nehéz változtatni, így érdemes minél előbb megtanítani gyermekünknek, hogyan használják felelősségteljesen a médiát, amikor még nyitottak a tanulásra. Miközben gyerekeink nőnek, a szabályok és a rutinok idővel változhatnak, de a mögöttük lévő értékek állandóak maradnak.  

Tehát milyen korban vásároljuk meg gyermekünk számára az első telefont? Erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz. Mielőtt gyermekünk megkapná idén karácsonyra az okostelefont, ne feledjük, ne a mobil működési technikáját tanítsuk meg a gyermeknek, hanem a bölcs és felelősségteljes felhasználást! Döntésünket az átlagos életkoroktól és statisztikáktól függetlenül kell meghozni, figyelembe véve a gyermekünk személyiségét és kompetenciáit. Fontos a tudatosság, az elővigyázatosság és a felelősségteljesség. Az online világ sötét hely, de megfelelő oktatással és odafigyeléssel a lehetőségek végtelen tárháza lehet!

online-world.jpg

 

Szeretne még többet olvasni a tudatos vásárlásról? Kérjük olvassa el korábbi bejegyzéseinket!

www.smartkosar.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartkosar.blog.hu/api/trackback/id/tr2914436348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása