Sokaknak az év talán legszebb időszaka a karácsony környéke, amikor szeretteinknek ajándékkal készülünk, otthonunkat díszbe öltöztetjük, és az ünnep fényében pompázó karácsonyfa mellett mézeskalács illata tölti be a lakást. Ha az ünnepi asztalra igazán mennyei és azonnal puha mézeskalácsot szeretnénk készíteni, ezzel a recepttel nem nyúlhatunk mellé.
Hozzávalók:
- 30 dkg méz
- mézeskalács fűszerkeverék/2 tk szegfűszeg, 4 tk fahéj, reszelt citromhéj
- 30 dkg szobahőmérsékletű margarin
- 1 kg liszt
- 2 ek. szódabikarbóna
- 30 dkg porcukor
- 3 tojás
Díszítéshez: - 1 tojás fehérjéje
- 40 dkg porcukor
Hozzávalók árának megtekintése a smartkosárral
Elkészítés:
- Szitáljuk össze a lisztet, szódabikarbónát, porcukrot és a fűszereket.
- A tojásokat a mézzel és a margarinnal keverjük ki, majd apránként adjuk hozzá az átszitált, száraz hozzávalókat is.
- A tésztát gyúrjuk addig, amíg elválik az edény falától.
- Gyúrás után takarjuk le a tésztát, és a legjobb, ha egy napon át hideg helyen pihentetjük.
- Pihentetés után újra átgyúrjuk a tésztát, majd liszt segítségével kinyújtjuk és a kívánt formákkal kiszaggatjuk.
- Forró sütőben, közepes lángon, egyenletesen aranybarnára sütjük.
Díszítés:
- Fényesítés: A mézeskalácsokat sütés előtt kenjük meg tojásfehérjével, így szép fényes lesz a felületük.
- Magvakkal: A megkent mézeskalácsokra szuperül ráragadnak az apróbb magvak. A nagyobb magvakat, mint a tökmag, dió vagy mandula, nyomjuk a nyers tésztába.
- Cukorírókával: Keverjünk 1 tojásfehérjéhez 40 dkg porcukrot, tegyük egy zacskóba, majd a zacskó egyik sarkát óvatosan vágjuk ki. Díszítsük vele a már kihűlt mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket megszáradni.
- Díszítőgyöngyökkel: Szuper kis díszítőgyöngyöket lehet kapni a boltokban. Bármelyikkel szabadon díszíthetjük mézeskalácsunkat.
A mézeskalácsokat kedvünk szerint díszíthetjük, csak a képzeletünk szabhat határt. Az elkészült műremekeket elfogyaszthatjuk, díszíthetjük velük karácsonyfánkat, de akár meglephetjük vele szeretteinket is. Azt se feledjük, hogy mézeskalácsot nem csak karácsonykor készíthetünk, hisz ez a sütemény az év minden napján ugyanolyan finom. Arról nem is beszélve, hogy millió és egy süteményforma közül választhatunk, így a karácsonyi formák sem akadályozhatnak meg abban, hogy bármikor elkészítsük!
www.smartkosar.hu