A Tudatos Vásárlók blogja

Smartkosár

Smartkosár

Szuper praktikák pénztárcakímélő diétához

2018. november 21. - Smartkosár

Igaz még nincs itt az újév, de sokaknak már most ott motoszkál a fejükben, mit fogadnak meg majd az újévre. Nincs több dohányzás? Új, izgalmas dolgok beiktatása a mindennapokba? Diéta? Spórolás?
Egy internetes felmérésből az derül ki, hogy a fogyás a leggyakoribb újévi fogadalom, de rengetegen fogadják meg azt is, hogy a következő évben megtakarítanak egy kis pénzt. De mi van azokkal, akik mindkettőt szeretnék betartani majd az újévben?

dieta_smart2.jpg

Úgy tűnhet, hogy a fogyókúra nemcsak energiaigényes, de nagyon költséges is. De ne feledd, nem csak drága ételekkel lehet hatékonyan zsírt égetni, akadnak költségkímélőbb lehetőségek is, melyeket fillérekből beiktathatsz a diétádba! Nézzünk néhány praktikát, melyek segítségével úgy diétázhatsz, hogy nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod.

Rendelj kevesebb készételt! Semmi gond nincs, ha az ember egyszer-egyszer ételrendelésre szánja magát, de ha spórolni akarsz, ne csinálj belőle rendszert! Ugyanabból az árból minimum tripla, adagot tudsz megfőzni magadnak, mert a készételek árának általában csak 30-35%-a az alapanyag. Nem mellesleg, ha otthon főzöl, biztosra mehetsz, hogy tényleg az kerül a tányérodba, amit szeretnél, annyi kalória- és tápanyagtartalommal, amennyit diétád enged.

brooke-lark-229136-unsplash.jpg

Vásárolj nagyobb kiszerelésű termékeket! Több szempontból is érdemes a létező legnagyobb kiszerelésű csomagolásokat választani. Időt is szeretnél spórolni, nemcsak pénzt, ugye? Érdemes előre megvásárolni a nagyobb kiszerelést, és kiporciózva betenni a húsokat, és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket a mélyhűtőbe. Így előző este csak előkapod, estére kienged, fűszerezed, és míg megfürdesz, meg is sül a vacsorád. És a pénztárcád is hálás lesz érte a mennyiségi kedvezmények miatt.

Olcsóbb alapanyagokból válogass! A bio termékek jóval drágábbak lehetnek, némelyik superfood pedig csillagászati árban van. Ne feltétlen azokat a recepteket nézd, amiben lazac van, válaszd, ha halat ennél, az olcsóbb tilápiát. A szénhidrátcsökkentett lisztek helyett a zab kiváló, minden esetben működik, isteni süteményeket süthetsz belőle. Sokan hiszik, hogy a legjobb fogyókúrás reggeli a boltban kapható drága müzli, pedig ez gyakran meglepő mennyiségű cukrot tartalmaz. Jobb és olcsóbb választás a sima zabpehely, amelyet nemcsak magvakkal és gyümölcsökkel kombinálhatsz, de kiadós és költségkímélő zabkását is főzhetsz belőle diétásan.

melissa-belanger-544371-unsplash.jpg

A húst néha helyettesítsd tojással! A tojás áremelkedése ellenére is jóval olcsóbb, mint a hús. Tele van B12-, B8- vitaminnal és karotinnal. Emellett kiváló proteinforrás, fehérjéje szinte teljes mértékben képes hasznosulni a szervezetben.
Vásárolj csontos húst! Ezek jóval olcsóbbak, mint filézett társaik. Ráadásul a csontvelőt is fel tudod használni, ami rendeget jó tulajdonsággal rendelkezik. A csontból főzz csontlevest. A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag.

leves_1.jpg

Válassz költséghatékony diétát! Vannak olyan diéták, melyek segítségével úgy szabadulhatsz meg a makacs zsírpárnáktól, hogy közben nem meríted ki kasszád tartalékait. A következő diéták pont ilyenek:

Almaecetdiéta
Az almaecetet régóta alkalmazzák a fogyni vágyók, az enyhe sav ugyanis hatékony anyagcsere-pörgető, ezáltal segít megszabadulni a fölös kilóktól. Emésztésserkentő hatása mellett azonban étvágycsökkentőként is segíti a fogyást, mindemellett pedig csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet is. Az almaecetdiéta nem ír elő speciális étrendet, csupán egy egyszerű, csökkentett zsírtartalmú diétát javasol. Az étkezések előtt két kávéskanál almaecetet fogyasszunk vízbe keverve.

Rizsdiéta
Ha gyors salaktalanító diétával szeretné beindítani a zsírégetést, akkor a rizsdiéta kitűnő választás. A felhalmozódott méreganyagok nemcsak a fogyást gátolhatják, hanem számos betegségre is fogékonyabbá tehetnek, ha tehát belevág ebbe a kúrába, nem csak karcsúbb, de egészségesebb is lehet.

rawpixel-797129-unsplash.jpg

Ne feledd, nagyon fontos az egészséged, tehát az olyasfajta „villámdiétákat”, mint például a rizsdiéta, egy héten legfeljebb csak három napig tartsd, a túlzásba vitt egyhangú étkezés ugyanis súlyos vitaminhiányhoz vezethet. Emellett a villámdiétákat várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben, illetve súlyos depresszióban szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod, vagy dietetikus szakvéleményét!

 

www.smartkosar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://smartkosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7014341669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása